4 načina kako zdravoj hrani pružiti više okusa

4 načina kako zdravoj hrani pružiti više okusa

Mnogi ljudi koji se zdravo hrane kako bi bili u kondiciji, prije ili kasnije dolaze do istog zaključka: ako želite jesti zdravije, ne može se izbjeći kuhanje vlastitih jela. Vlastita priprema jela je još uvijek najbolji način za svjesnu prehranu. To najjednostavnije funkcionira kada se držimo jednostavnih obroka koje redovito jedemo. Nažalost, to ima i jedan nedostatak: ako uvijek jedemo ista jela to postaje dosadno i nezanimljivo i u jednom trenutku jednostavno više ne možemo ni vidjeti npr. piletinu s rižom i brokulom.

Spas u nevolji

Najbolji način koji garantira ukusne promjene su začini. Oni imaju i tu prednost da praktički ne sadrže nikakve dodatne kalorije i neće utjecati na količinu makronutrijenata. Većina začina i začinskog bilja ne sadrži ni masti niti proteine i dodaju jelu maksimalno jedan ili dva grama ugljikohidrata – po jednoj čajnoj žlici, što je inače puno više nego što je potrebno. Međutim, potreban je oprez kod već gotovih začinskih mješavina. Mnoge od njih sadrže nepotrebna punila, odnosno previše soli.

Dobra stvar je da postoji bezbroj začina i začinskog bilja koji pokrivaju svaki mogući ukus. To znači da ih se može koristiti za svako jelo. Posebno su ukusni s proteinima, npr. s jajima, tofu, piletinom ili svinjetinom. Većina začina je sama po sebi veličanstvena i obogaćuje okus i najbljutavijeg jela. Ali najbolji su u kombinaciji, a tu postoje nebrojene mogućnosti koje pozivaju na eksperimentiranje – ili se jednostavno držite klasika. S nekoliko jednostavnih kombinacija začina možete začiniti pileća prsa kao u kuhinji bilo koje omiljene kulinarske zemlje.

Količina svakog začina ovisi o vrsti jela koje pripremate i o Vašem osobnom ukusu. Osnovno pravilo je da se stavlja manja količina vrlo intenzivnih aroma kao što su češnjak, luk ili origano i bosiljak. S vremenom možete eksperimentirati i prilagođavati okus, dok ne dođete do svojeg osobnog najdražeg okusa. I sol može još više pojačati okus pojedinih začinskih kombinacija.

Ovdje je nekoliko smjernica kako bi Vam olakšali početak:

Talijansko

Za talijanski okus najbolje je da kombinirate češnjak u prahu, luk u prahu, bosiljak i origano. Ova začinska kombinacija može se koristiti za meso, može se posipati po jelima od jaja ili umiješati u umak od rajčice.

Meksičko

Kako bi svojem jelu pružili dašak Meksika, pomiješajte korijander, kim, češnjak u prahu i čili. Ova mješavina je izvrsna za meso, ali je i vrlo ukusna s rižom ili jajima.

Tajlandsko

Za Thai-Curry okus kombinirajte bosiljak, curry prah, đumbir, češnjak u prahu i kim. Savršeno za meso ili rižu, ali ove začine možete pomiješati i s kokosovim mlijekom da dobijete jednostavni curry umak.

BBQ

Za tipičan okus roštilja (bez upotrebe umaka) jednostavno pomiješajte papriku, kim, cimet, crni papar, češnjak u prahu i luk u prahu. Utrljajte ovu mješavinu u meso prije pečenja, pospite ju po jelima od jaja ili eksperimentirajte s drugim jelima.

Kao što vidite, relativno je jednostavno dati dosadnom jelu više okusa i unijeti promjene u jednoličnu kuhinju. Želimo Vam puno zabave u eksperimentiranju i kušanju. Neka Vam je uslast.