Vježbe koje štede zglobove

Vježbe koje štede zglobove

Naši zglobovi su neophodni za kretanje. Ako imamo probleme sa zglobovima, tada je mogućnost kretanja vrlo ograničena. Posebno su teška udarna opterećenja, tj. iznenadna, tvrda opterećenja. Unatoč tomu, i kod bolova u zglobovima moguće su sportske aktivnosti, ako se ispravno provode, ako se uvede nekoliko izmjena i ako smo dosljedni.

Pravilno opterećenje

Ljudsko tijelo ima oko 140 zglobova, a najpoznatiji su laktovi, gležnjevi, ručni zglobovi, kukovi, koljena, ramena ili kralješnica. Kod većine osoba zglobovi funkcioniraju bez problema, dok ne dođe do oštećenja. Najpoznatija oboljenja zglobova su reuma i artroza, ali i preopterećenje zbog previše vježbanja ili zbog loše izvedenih vježbi, što može štetiti našim zglobovima. Dobra vijest: vježbanje je ipak moguće i potrebno ga je provoditi. Pritom je ipak potrebno paziti na nekoliko stvari.

Hrskavica: podmazuje zglobove

Hrskavica nam omogućuje kretanje. Ona je kao spužva napunjena vodom. Kada se optereti zglob tada on pritišće hrskavicu i iz nje izlazi tekućina koja ulazi u prostor među kostima. Na taj način se zglob podmazuje. Ali što se hrskavica duže nalazi u jednoj poziciji, to više tekućine izlazi iz nje i ona se oštećuje.

Što je loše za hrskavicu

Naša hrskavica je opterećena i na kraju oštećena ako je stalno izložena tvrdim, neočekivanim udarnim opterećenjima, ali i sportovi kod kojih zglob predugo ostaje u jednoj poziciji nisu optimalni.

Nažalost, zglobovi se ne mogu dobro trenirati. Ali ono što pomaže je jačanje mišića oko zglobova, jer to djeluje pozitivno na zglob i on se može opustiti zbog jake mišićne strukture.

Sportovi koji štede zglobove

Ako postoji oštećenje zgloba tada je potrebno pronaći sport kod kojeg postoji samo malo opterećujućeg kretanja. Najbolji primjer za to je plivanje. Ne dolazi do tvrdih udarnih opterećenja, a u vodi je težina našeg tijela smanjena pa ne dolazi do opterećenja zglobova. Alternativa tome je aqua-gimnastika. Ona je prije svega za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, jer zbog otpora vode iziskuje napor, a ne opterećuje jako zglobove.

Ali ne mora se uvijek raditi o sportu u vodi. Postoje i druge mogućnosti kako vježbati a da se štede zglobovi. Tu su npr.

  • vožnja biciklom
  • gimnastika
  • vježbe s Theraband trakom

Najbolje bi bilo da liječnik pogleda zglob s kojim imate problema. Tako se onda može izabrati sport kod kojeg se taj zglob ne opterećuje. Nije dobra ideja da se npr. kod bolova u ramenu igra tenis. Tu bi na primjer bilo bolja trčanje, koje pak nije dobro za bolove u koljenima.

Kod liječničkog pregleda može se vidjeti je li uistinu oštećenje zgloba krivo za bolove. Jer bolovi naime mogu nastati i zbog loše tehnike ili nestabilnog zgloba.

Prilagodite sport

Ako postoji samo jedna vrsta sporta koja u Vama budi strast i ne želite se toga ni u kojem slučaju odreći pa i unatoč bolovima u zglobu, uvijek postoji mogućnost prilagodbe sporta. Umjesto trčanja može se kod problema s koljenima preći na hodanje – ili se promijeni podloga. Za razliku od asfaltirane staze, poljski put ili livada nude način amortiziranja, bez previše prepreka (kao što ih ima u šumi).

Slušajte svoje tijelo

Dugoročno je uvijek najvažnije da slušamo svoje tijelo. Bolovi su uvijek znak da nešto nije uredu. Možda je opterećenje za naše trenutno stanje preveliko ili smo se povrijedili. Važno je da ozbiljno shvatimo bolne zglobove i da ih ne ignoriramo. Važno je doziranje, a uvijek postoje alternativne vježbe kod kojih se bolovi možda neće pojavljivati.