Zabavniji trening

Zabavniji trening

Mnoge osobe imaju problema s motivacijom kod treniranja. Nakon nekog vremena jednostavno više nemaju volje za treniranjem. Evo nekoliko savjeta kako se to ne bi dogodilo.

Treniranje je naporno. Prihvaćamo taj napor jer činimo dobro svojem tijelu i duhu. Ipak, postoje faze kada jednostavno nemamo motivacije. Do toga dolazi prije svega zbog toga...
... jer smo tek počeli s treninzima i još nemamo naviku.
... jer trening postaje jednoličan i dosadan.

Bez brige! Postoje sredstva i načini kako bi spriječili manjak motivacije.

Evo koji su naši savjeti:

Odredite konkretne ciljeve
Da li ste si postavili cilj koji želite doseći treniranjem i zapisali ga?
Dobro. Ako niste, napravite to što prije.
Redovito pročitajte postavljenje ciljeve. Ako imamo cilj koji smatramo vrijednim, razumnim i koji donosi nagradu, dobro je da ga imamo pred sobom jer će nam predstavljati stalnu motivaciju.

Bilježite napredak
Vodite dnevnik treninga? Ako ne, počnite. Naš mozak nije dobar u prepoznavanju malih, stalnih promjena kod kojih dolazi na treningu. Tada može doći do osjećaja da nema nikakvog napretka usprkos redovitih treninga.
Dnevnik treniranja to sprječava. Sada imate crno na bijelom zapisan svaki napredak – bilo da se radi o nekoliko kilograma više koje smo podigli ili nekoliko sekundi manje koje nam je trebalo da prođemo jedan kilometar. Napredak motivira.

Budite aktivni što je moguće češće
Ovaj je savjet važan prije svega za početnike. Probajte biti aktivni što više možete i voditi aktivan stil života. Tako će kretanje s vremenom postati nešto normalno u vašem životu i više vam neće biti potrebna posebna motivacija za treniranje.

Odmor bez osjećaja krivnje
Ako vodite aktivan život ne trebate imati osjećaj krivnje ako ponekad preskočite trening i malo se odmorite. Odmor je dobar kako bi se tijelo i živčani sustav regenerirali. Uživajte u odmoru i krenite sljedeći put na trening s više motivacije.

Neka vaš trening bude društvena aktivnost
Treniranje u paru povećava motivaciju iz više razloga. Na primjer, povećava se društveni pritisak. Već ste ugovorili zajedničko treniranje i otkazivanje nije tako jednostavno. Osim toga, za vrijeme treninga imate partnera za razgovor. Dakle, trenirajte u paru što je češće moguće.

Potražite izazove
Bilo da se radi o novom rekordu Fitness centra ili novom najboljem vremenu kod trčanja – izazovi motiviraju jer postoji cilj kojemu težimo. I kako je dobar onaj trijumfalni osjećaj kada dosegnemo postavljeni cilj.

Varijacije i promjene
Ovo je najvažnije. Kada stalno ponavljamo iste stvari brzo dolazi do dosade. Novi izazovi stimuliraju mozak. Zbog toga je poželjno uvoditi promjene. Možda ponekad krenete trčati umjesto da odete na fitness ili jednostavno isprobate neki novi oblik tjelovježbe.
Isto tako ako stalno ponavljamo iste vježbe, treniramo samo određena područja, a fitness nudi vježbe za mnogo toga:

  • kardiovaskularna izdržljivost
  • trening snage
  • brzina
  • snaga
  • ravnoteža
  • koordinacija
  • postignuće
  • spretnost
  • točnost pokreta

Ako želimo biti dobri u svakom području, potrebne su raznovrsne uravnotežene vježbe.

Započnite s malim koracima
Još nešto za početnike: ako već na samom početku prijeđete granice svojih sposobnosti, nakon svakog čete treninga biti mrtvi umorni. Svaki će vas dio tijela boljeti i nećete se moći kretati nekoliko dana. Zbog toga ćete se bojati sljedećeg treninga i najvjerojatnije ćete odustati od svakog oblika tjelovježbe.

Lagano pojačavanje
Nakon skromnog starta polagano pojačavajte intenzitet i trajanje treninga, ali ne istovremeno. Ako to radimo prebrzo, povećava se rizik od ozljeda. Važno je, kao što smo već napomenuli, bilježiti napredak.

I to su bili naši jednostavni ali učinkoviti savjeti za dugotrajno uživanje i motivaciju kod treninga.