Spriječite bolesti protuupalnim začinima

Spriječite bolesti protuupalnim začinima

Toliko je začina na ovom svijetu i svaki je ukusan na svoj način. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da dobrobiti začina ne prestaju okusom. Mnogi začini imaju snažno protuupalno djelovanje na organizam, što može dugoročno pozitivno utjecati na vlastito zdravlje. Činjenica je da zapadnjačka standardna prehrana sadrži mnogo namirnica koje dugoročno mogu uzrokovati mikro-upale u tijelu. Kao daljnja posljedica, ove stalne upale pogoduju razvoju raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne, ali se s upalom povezuju i Alzheimerova bolest i rak.

Stoga koristite više pravih začina i učinite sebi uslugu ne samo u pogledu okusa, već i u pogledu zdravlja. Evo nekoliko začina koji djeluju posebno protuupalno:

Kurkuma

Začin koji se uvijek spominje kada je riječ o protuupalnim namirnicama je kurkuma. S pravom, jer ima izrazito protuupalna svojstva. Ako vam se ne sviđa pomalo gorak okus kurkume, na koji se treba malo priviknuti, ipak možete koristiti curry u prahu. Kurkuma je ključni sastojak većine curry mješavina, a budući da ih ima toliko, sigurno će se naći nešto po vašem ukusu.

Crni papar

Ovaj klasični začin ne samo da je standardan u svakoj kuhinji, već je dobar i protiv upala. Za to je zaslužan piperin, tvar koja papru daje pikantnost. Piperin inhibira središnji regulator upale i djeluje u probavnom traktu, što također može pozitivno utjecati na npr. sindrom iritabilnog crijeva.

Važno: Uvijek jedite kurkumu u kombinaciji s crnim paprom. Piperin povećava brzinu apsorpcije kurkume u crijevima, što uvelike povećava blagotvorno djelovanje kurkume.

Kajenski papar

Kajenski papar nije ništa drugo do sušeni i mljeveni čili. Supstanca koja zimici daje pikantnost, kapsaicin, također je tvar koja djeluje protiv upala. Navodno djeluje kapsaicin protiv upale mijenjajući sastav naših crijevnih bakterija.

Cimet

Cimet nije samo dobra ideja za Božić, jer blokira djelovanje raznih protuupalnih molekula. Važno je da uvijek kupujete cejlonski cimet. Ovo je malo skuplje od uobičajenog cimeta, koji sadrži velike količine kumarina. Ta je tvar koja je otrovna za jetru. Cejlonski cimet, s druge strane, sadrži kumarin samo u zanemarivim količinama, zbog čega se smatra bezopasnim.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić sadrži tvari koje blokiraju sintezu dušikovog oksida u tijelu, koji bi se trebao boriti protiv upala. Kako i zašto to funkcionira, još nije znanstveno razjašnjeno. Važno je da muškatni oraščić upotrebljavate štedljivo pri začinjavanju, jer sadrži i tvari koje izazivaju halucinacije i može biti otrovan ako ga konzumirate u velikoj količini.

S tim na umu, želimo vam ukusna jela s ovim začinima te dobar osjećaj da ste učinili nešto za svoje zdravlje, a u isto vrijeme kao i prekrasan užitak.