Post – zdrava pauza

Post je tradicija stara više stotina godina. Tijekom tog dugog vremena nastali su različiti oblici posta. Postoji odricanje od sokova, odricanje od sluzi iz namirnica, odricanje od mlaćenice ili sirutke…Lista je vrlo duga. Danas uglavnom razlikujemo post za zdrave osobe i post u svrhu izlječenja, koji se provodi nakon bolesti i mora biti pod nadzorom liječnika.

Što je post?

Post je, sasvim jednostavno rečeno, odricanje od čvrste hrane. To ne znači da se za vrijeme posta ništa ne jede, nego da se jede malo i to hrana u tekućem obliku.

Post, sam po sebi, nije nešto neobično. Pogledamo li ljudsku povijest, tada je današnja situacija, u kojoj živimo, nešto potpuno novo. Stalna ponuda hrane kojom zadovoljavamo svoju glad, je relativno nova pojava. Ljudsko tijelo se zapravo bolje nosi s postom nego sa stalnim prejedanjem. To se vidi i iz sve većeg broja pretilih ljudi.

Kome je potreban post?

Ljudsko tijelo odlično prihvaća faze posta. To znači da svaka zdrava odrasla osoba može postiti. Post nije za bolesne ljude, djecu, mlade, trudnice i dojilje. Njihov organizam je ili oslabljen ili su mu potrebne određene hranjive tvari, zbog čega te osobe ne smiju postiti.

Ljudi s premalom tjelesnom težinom i oni koji su imali ozbiljnih smetnji, kad je jelo u pitanju, ne smiju postiti, jer bi post mogao ponovno izazvati takve smetnje.

Što se dešava u tijelu?

Čim se ograniči unos hrane, jetra nakon jednog dana počinje masti iz rezerve pretvarati u energiju. Za to je potrebno da se unutar 24 sata ne konzumira više od 500 kcal. Dakle, post ne znači da se ništa ne smije jesti. To i ne bi bilo dobro, jer u takvom slučaju bi tijelo počelo razgrađivati mišiće. Ono što je važno – manji unos kalorija i dovoljno kretanja.

Što se postiže postom?

Učinci posta su mnogobrojni, i uvijek pozitivni. To su potvrdile mnoge studije.

  • prekid sa nezdravim prehrambenim navikama: Nakon posta često nam nezdrava hrana više nije ukusna, a vegetarijanska jela i biljne namirnice postaju sve bolje.
  • nova svijest o svakodnevnoj prehrani
  • naučit ćemo ponovno slušati svoje tijelo
  • povećava se opće dobro stanje
  • nakon nekoliko dana primjećuje se bolje raspoloženje. Postajemo radosniji, bolje smo volje i više nam mnoge stvari ne padaju tako teško. A i strahovi se smanjuju.
  • nestaje napetost
  • pozitivni učinak na crijevnu floru
  • post je dobar za metabolizam: pada razina šećera i kolesterola, a krvni tlak se normalizira.
  • crijeva se čiste. Probava je stres za tijelo. Zato je dobro uzeti malu pauzu.
  • moguće je da se tijekom posta – to još nije posve sigurno – razgrađuju stare i za metabolizam nepovoljne bjelančevine.

Trajanje i prekid posta

Uobičajeni post traje pet do sedam dana. Sve što traje dulje od tjedan dana, mora biti obavezno provedeno uz konzultacije s liječnikom!

Nakon posta potrebno je držati se određenih pravila. To znači da s jelom ne smijete odmah prijeći s 0 na 100. Prva tri dana nakon posta nemojte jesti meso i salame, već koristite lagane dijetne namirnice.

Može li se tijekom posta smršaviti?

To je škakljiva tema. Post je uvjetno dobar za mršavljenje. Naravno da ćete izgubiti težinu, to nije upitno. Međutim, ako nakon posta jedete kao i prije, doći će do jo-jo efekta.

Ali post je dobar početak za gubljenje težine. Mnoge osobe postaju svjesnije svoje prehrane i tada se i dijeta polje podnosi.

Ako ste dobili volju da isprobate post, evo jednog savjeta: dobro se informirajte koja vrsta posta je za Vas najbolja. Postoje vrste posta koje možete sami uz pomoć uputa iz knjiga provesti kod kuće. Neke vrste je bolje provesti u grupi (tada je i motivacija veća), a neke treba provesti uz nadzor.

Nije uvijek potrebno postiti tjedan dana. Jedan dan posta u tjednu, kada se jede samo riža ili voće, i kada se to redovito provodi, također ima vrlo pozitivan učinak.