Proteini: esencijalni gradivni elementi za izgradnju mišića

Proteini: esencijalni gradivni elementi za izgradnju mišića

Dvije su važne varijable koje igraju ulogu u izgradnji mišića. Ako želite učinkovito povećati razinu mišićnih proteina kako bi Vaši mišići rasli, trebali biste strateški pokriti obje varijable, a to su intenzivni trening snage i odgovarajuća opskrba proteinima. Danas ćemo pobliže pogledati proteine.

Zašto su proteini tako važni

Ljudska muskulatura sastoji se u velikoj mjeri od različitih proteina. Proteinski filamenti aktin i miozin, zajedno s proteinima tropomiozinom i troponinom, osiguravaju da možemo pravilno stezati mišiće. Uz to, najveća molekula bjelančevine koja se nalazi u ljudskom tijelu (titin) je mišićni protein. On je odgovoran za pravilan raspored miozina i aktina u mišićnim vlaknima. Ovo je samo nekoliko primjera, jer činjenica je da u našim mišićima postoje mnoge druge komponente koje sadrže proteine. Ova činjenica pokazuje koliko su proteini važni za naše mišiće. Ako ne unosimo dovoljno proteina, možemo vježbati koliko god želimo, ali mišići neće rasti.

Vrste proteina

Svaki se protein sastoji od aminokiselinskih lanaca različitih duljina. Kako bi naše tijelo moglo proizvoditi tjelesne proteine iz bjelančevina koje unosimo hranom, potrebno mu je ukupno 20 različitih aminokiselina.

Njih možemo podijeliti na esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Naše tijelo može proizvesti neesencijalne aminokiseline iz drugih komponenata i također ih ponovno upotrijebiti jer se one oslobađaju prilikom razgradnje proteina. Dakle, one su manje važne jer naše tijelo uz uravnoteženu prehranu ima sve što je potrebno za njihovu proizvodnju.

Stalni krug

Naše se tijelo neprestano mijenja, čak i ako to ne primjećujemo. Nalazi se u krugu u kojem se i mišićni proteini neprestano grade i razgrađuju. Ako želite izgraditi mišićnu masu, morate osigurati da stupanj izgradnje bude veći od stupnja razgradnje. To se može postići kombiniranjem učinkovitih i intenzivnih treninga snage s raznovrsnom prehranom bogatom proteinima.

Prehrana: sve se svodi na to što jedemo

Ako želite izgraditi mišićnu masu, morate osigurati tijelu sve gradivne elemente koji su mu potrebni za sintezu mišićnih proteina. Za to su najprikladniji visokokvalitetni, prirodni izvori proteina. Uz klasike kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi, puno proteina sadrže i orašasti plodovi, proizvodi od soje i mahunarke. Ovdje je kratki popis namirnica i njihovog sadržaja proteina na 100 grama:

  • sušena zrna soje: 35 g
  • pileća prsa: 31 g
  • losos: 19,8 g
  • kuhana jaja: 13 g
  • integralna pšenica: 11,7 g

Kao što vidite, biljne namirnice također sadrže znatan udio proteina. Tako je i vegetarijancima i veganima u potpunosti moguće izgraditi mišićnu masu. Sve što morate učiniti je jesti pravu hranu biljnog podrijetla i na raspolaganju će Vam biti više nego dovoljno proteina.

Međutim, u današnje užurbano vrijeme nije uvijek moguće tijelu pružiti sve proteine ​​koji su mu potrebni. Je li to zato što zbog posla ne možete pojesti normalan obrok ili jednostavno nemate vremena, nebitno je. Ako želite izgraditi mišiće, morate opskrbiti tijelo s dovoljno visokokvalitetnih proteina. Upravo u situacijama u kojima to jednostavno nije moguće, proteinski shake ili proteinski prah je uvijek dobra ideja.

Ovdje ćete pronaći veliki izbor proteinskih proizvoda.