Brzi recepti kao uvod u keto dijetu

četvrtak, 06. kolovoza 2020

Brzi recepti kao uvod u keto dijetu

Ketogena dijeta zagovara konzumiranje namirnica koje sadrže visoki udio masti, ali su gotovo bez ugljikohidrata. Cilj ove prehrane je postizanje prirodnog metaboličkog stanja ketoze. Pod tim podrazumijevamo trenutak kada naše tijelo počinje koristiti ketone (odnosno masti) umjesto ugljikohidrata za dobivanje energije.

Mnogi su ljudi koji žele započeti s ketogenom dijetom pomalo izgubljeni jer se čini da sva hrana ima previše ugljikohidrata. To je samo na prvi pogled točno. Ima mnogo je ukusnih jela koja gotovo da ne sadrže ugljikohidrate.

Preporučujemo da se prije nego prijeđete na ketogenu prehranu posavjetujete s liječnikom. Ako nema medicinskih prepreka, za početak vam nudimo tri ukusna ketogena jela koja se brzo pripremaju. Tako možete isprobati ketogenu dijetu bez puno napora.

Uživajte u jelu.

Pečeni avokado s jajima

Sastojci

  • 4 jaja
  • 2 zrela avokada
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja
  • ⅛ čajna žličica papra

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Razrežite avokado na pola i uklonite košticu.
  3. Izvadite dvije žlice pulpe iz središta avokada (tek toliko da stane jaje).
  4. Stavite avokado u malu posudu za pečenje tako da su obje polovice relativno stabilne.
  5. U svaku polovicu avokada razbite jaje.
  6. Stavite posudu za pečenje u pećnicu na 15-20 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o veličini avokada.
  7. Garnirajte biljem i paprom i uživajte. Uz ovo jelo dobro pristaju razni salsa umaci.

Losos s hrskavim kupusom i keljom

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja, pojedinačno
  • 2 filea lososa
  • 2 žlice svježe nasjeckanog kopra
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • ½ vezice toskanskog kelja, očišćenog bez stabljika, lišće narezano na tanke kriške
  • ½ čajne žličice limunove kore
  • ½ čajne žličice Dijon senfa
  • ¼ glavice kelja narezanog na tanke kriške
  • sol

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva.
  2. Stavite kupus i kelj u posudu za pečenje s jednom žlicom ulja i sve ravnomjerno rasporedite - posolite i pecite u pećnici šest minuta.
  3. Stavite losos na drugi lim za pečenje, začinite ga i stavite u pećnicu dok dobro pečen (oko 10 minuta).
  4. U međuvremenu pomiješajte kopar, limunov sok i koru, senf, ostatak ulja i dodajte sol po ukusu.
  5. Prije posluživanja prelijte preljev preko lososa.

Piletina s limunskim timijanom

Sastojci

  • 2 pileća prsa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok jednog limuna
  • svježi timijan
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Pileća prsa začinite s obje strane solju i paprom.
  3. Premažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem i stavite u nju pileća prsa.
  4. Premažite piletinu još jednom žlicom maslinovog ulja, prelijte limunovim sokom i posipajte listićima ili grančicama timijana.
  5. Stavite posudu u pećnicu na najmanje 30 minuta ili dok piletina nije dobro pečena.
  6. Izvadite piletinu, prelijte je sokom od pečenja iz posude i ostavite da odstoji 10 minuta.
  7. Poslužite sa svježim lišćem timijana i uživajte.