Recept: low-carb varivo s govedinom

ponedjeljak, 26. kolovoza 2019

Recept: low-carb varivo s govedinom

Izdašno varivo s govedinom se kuha malo dulje, ali je svakako vrijedno pričekati. Sadrži mnogo povrća i bjelančevina ali veoma malo ugljikohidrata. Savršeno kad trenirate.

Sastojci:

  • 600 ml goveđe juhe
  • 560 ml govedine narezane na kockice
  • 300 g mrkve narezane na kolutiće
  • 200 g rotkvica narezanih na tanke kolutiće
  • 250 ml crvenog vina
  • 230 g gljiva, cijelih ili narezanih
  • 120 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jušna žlica ulja avokada
  • 1 list lovora
  • 30 g brašna
  • ¼ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice mljevenog crnog papra

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikoj posudi na srednjoj ili maloj vatri.
  2. Dodajte govedinu u posudu i pirjajte dok ne postane smeđa sa svih strana. Izvadite meso i ostavite ga na tanjuru sa strane.
  3. U posudu stavite luk, gljive i češnjak i lagano pirjajte.
  4. Pospite brašnom uz stalno miješanje.
  5. Podlijte crvenim vinom i lagano sastružite sve što se zalijepilo za dno posude.
  6. Dodajte meso, goveđu juhu i začine i ostavite na srednjoj vatri da polagano krčka 60 do 70 minuta, dok meso ne omekša. (Meso mora stalno biti u tekućini)
  7. Sada dodajte mrkve i rotkvice i ostavite da se kuha još 30 do 40 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Jelo je najbolje servirati vruće ili ga spremite i uživajte tijekom tjedna. Kada se čuva u hladnjaku može stajati više dana, u zamrzivaču i do mjesec dana.

priprema

  1. U velikoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
  2. Stavite govedinu u lonac i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite meso i stavite ga na tanjur.
  3. U lonac stavite luk, gljive i češnjak i dobro se znojite.
  4. Pospite brašnom i istovremeno promiješajte.
  5. Prelijte crvenim vinom i ostružite po vrhu dno lonca.
  6. Dodajte govedinu, goveđu juhu i začine i pirjajte na srednje jakoj vatri oko 60 do 70 minuta dok govedina ne omekša. (Meso uvijek treba biti prekriveno tekućinom.)
  7. Dodajte mrkvu i rotkvice i pirjajte još 30 do 40 minuta; dok povrće nije mekano.
  8. Poslužite jelo vrućim ili ga stavite u spremnike i uživajte tijekom tjedna. Čorba se drži u hladnjaku nekoliko dana, u zamrzivaču do mjesec dana.