10 zapovijedi za trajno vitku figuru

10 zapovijedi za trajno vitku figuru

Temperature se penju i što je toplije, odjeća postaje prozračnija. Prozračnija odjeća znači da se više ne može dobro sakriti onih nekoliko viška kilograma. Uz to, na bedrima je možda ostalo nešto naslaga od zime - jer se ne možete sjetiti da su naslage na trbuhu tamo bile i prošle godine. Za druge će možda biti teško zakopčati posljednji gumb na ljetnim hlačama - ukratko: vrijeme je da se riješite viška kilograma, tako da ljeto ne predstavlja problem bez obzira na odjeću.

Kao i svake godine tako će i ove 2020. mnogi trendovi i prijedlozi dijete puniti časopise, blogove i novine na sve moguće i nemoguće načine. Mršaviti i/ili zadržati tjelesnu težinu nije ustvari tako teško ako se pridržavate nekoliko važnih pravila i načela.

 1. Jesti manje porcije.
  Ako obično jedemo manje porcije, tijelo se navikne nakon relativno kratkog vremena. To ne samo da pomaže u gubitku kilograma ili održavanju tjelesne težine, već ima i tu prednost da se ne možete prejesti. Ako se previše pojede to nas čini umornima i usporenima. Jednostavan savjet za manje porcije koji stvarno djeluje je sljedeći: koristite jednostavno manji tanjur. To daje vizualni dojam da je već dovoljno jela na tanjuru, ali porcija je ipak manja od uobičajene.
 2. Ne odricati se obroka
  Ako preskačete obroke iznova i iznova, rezultat može biti stalna glad, što znači da ćete dugoročno pojesti više nego inače. Trenutno je povremeni post veliki trend. Ali istina je da se ne mogu svi nositi s tim. Ako često imate napad gladi kada preskačete obroke, tada je bolje jesti redovito, ali manje količine.
 3. Jedite kada ste gladni i prestanite prije nego što budete siti.
  Komentar zapravo nije potreban. Jesti iz dosade ili navike, iako niste gladni, dovodi do debljanja. Uvijek se zaustavite onda kad biste mogli još nešto pojesti, a ne kada ste siti. To je zdravije nego u obratnom slučaju i imat ćete više energije.
 4. Bez ometanja tijekom jela.
  Naravno da je to izazov, ali pomaže. Studije su pokazale da se pojede puno više kada se uz jelo obavljaju i druge stvari. Zato ne uzimajte svoje obroke ispred televizora ili čitajući novine.
 5. Jedite svjesno i bez grižnje savjesti.
  Sam ovaj savjet može Vam uštedjeti mnogo kilograma. Samo odvojite vrijeme i jedite svjesno. Na taj način razvijate bolje razumijevanje svog osjećaja gladi i svog tijela. Tako ćete lakše održati svoju težinu. A ako pojedete nešto slatko, tada uživajte. Grižnja savjesti samo će dugoročno izazvati potrebu da se još više pojede.
 6. Uvrstite i neuspjeh u svoj plan.
  Život nije ravna cesta. Nakon svake uzvisine dolazi pad. Od početka očekujte padove i napravite plan što tada učiniti. Uostalom, uvijek dolazi sutra. Ako ste danas pretjerali, sutra počnite iznova. Lijepa stvar u tome: samo zato što ste danas pretjerali, ne znači da napredak tijekom tjedna nije moguć. Moto je: ustanite i nastavite dalje.
 7. Strpljenje je vrlina.
  Budite strpljivi prema sebi. Jednostavno treba vremena da se riješite viška kilograma. Uvijek se sjetite da te kilograme niste stekli preko noći. To traje koliko traje. Polako i uporno prema cilju.
 8. Ne odstupajte od osnovnog stanja.
  Što to treba značiti? Sasvim jednostavno: ako se pridržavate detaljnog plana prehrane i/ili jedete samo hranu koju inače nikada ne biste kupili, gubitak težine neće biti dugotrajan. Jednom kada se plan izvrši, ponovno ćete se vratiti starim obrascima; a to ne želimo. Bolje je izvršiti prilagodbu korak po korak. Tako će s vremenom ta nova prilagodba postati Vaše novo osnovno stanje, Vaše novo normalno. Tada više ne morate razmišljati o tome, već to radite automatski. To je trenutak kada ste pobijedili.
 9. Promijenite loše prehrambene navike.
  Priznajmo: svi, ma koliko bili vitki, imamo loše prehrambene navike. Da biste ih mogli promijeniti, prvo morate sve zapisati. Zatim pogledajte taj popis i pozabavite se jednom po jednom lošom navikom. Najbolje je zamijeniti jednu lošu naviku s jednom novom, dobrom. To je lakše nego jednostavno samo prestati s nečim.
 10. Budite čvrsti.
  Moderni svijet je pravi raj. Neprestano smo u iskušenju. Ovdje je važno imati na umu pozitivne stvari koje nastaju kada se suzdržite od konzumiranja nezdrave hrane. Tada iskušenje više i nije tako veliko.

Ako slijedite ova jednostavna pravila, izgubit ćete težinu i dugoročno održavati novu. Za postizanje željene težine potrebno je doduše duže vrijeme, ali se dugoročno isplati. U tom smislu: radujte se svojem novom tijelu.