Biljni ili životinjski proteini? Što je bolje?

Biljni ili životinjski proteini? Što je bolje?

Protein je važan makronutrijent, ali nisu svi izvori proteina u hrani stvoreni jednaki. Kada je riječ o proteinima, postoje dvije glavne skupine izvora proteina koje ljudi mogu koristiti. Postoje životinjski proteini i oni koji dolaze iz biljaka. Životinjski proteini su potpuni proteini. To znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nam potrebne u našoj prehrani. Biljni proteini, s druge strane, često su nepotpuni izvori proteina, odnosno ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, ali nude druge prednosti, budući da prehrana bogata aminokiselinama životinjskog podrijetla povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Što je zapravo protein?

Proteini se nalaze posvuda u tijelu – u mišićima, kostima, koži, kosi i gotovo svakom drugom dijelu tijela ili tkivu. Stvara enzime koji pokreću mnoge kemijske reakcije i hemoglobin, koji prenosi kisik u vašoj krvi.

Riječ je o aminokiselinama

Proteini se sastoje od više od dvadeset osnovnih građevnih blokova - aminokiselina. Budući da ne možemo pohraniti aminokiseline, naša tijela ih stvaraju na dva različita načina: ili od nule ili modificirajući druge. Međutim, tijelo ne može proizvesti devet aminokiselina, takozvanih esencijalnih aminokiselina. Moraju se unositi s hranom.

Životinjski proteini su potpuni proteini. Tako daju svih devet esencijalnih aminokiselina. Dobri izvori za to su npr. jaja, svinjetina, perad, govedina ili mliječni proizvodi. Međutim, postoje i neki biljni, cjeloviti izvori. To uključuje kvinoju ili zdrave proizvode od soje. Međutim, većina biljnih izvora je nepotpuna. Ne sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Međutim, s obzirom da svaka biljka sadrži drugačiji sastav ovih devet aminokiselina, jednostavno možete jesti raznoliku hranu, a ipak dobiti svih devet.

Radi se o cjelini

Kada jedemo proteinsku hranu, jedemo i sve što ide uz nju: razne masti, vlakna, natrij i još mnogo toga. Upravo će to sve zajedno vjerojatno utjecati na zdravlje. Tako hrana sa životinjskim proteinima npr. sadrži više zasićenih masnih kiselina koje negativno utječu na kardiovaskularni sustav ako ih redovito konzumiramo u prevelikoj količini. Pogledajmo ovo malo pobliže:

Prednosti biljnih proteina

Vrsta proteina koju jedete može biti važnija od količine. Biljni proteini pružaju mnoge hranjive tvari, vlakna i antioksidanse koji mogu poboljšati cjelokupno zdravlje. Dobro poznate prednosti biljne prehrane uključuju povećanu zaštitu od srčanih bolesti, smanjenu učestalost raka, smanjeni rizik od pretilosti i smanjen rizik od moždanog udara i drugo.

Prednosti životinjskih proteina

Ali životinjski proteini također imaju svoje zdravstvene prednosti. Ljudi koji su jeli uglavnom nemasne izvore životinjskih proteina, poput peradi i ribe, imali su manji rizik od dijabetesa tipa 2, niži rizik od srčanih bolesti i manji rizik od debelog crijeva, želuca, u usporedbi s ljudima koji su jeli puno crvenog meso -, rak gušterače ili prostate.

Mogući problemi s biljnom prehranom

Da biste iskoristili prednosti biljne prehrane, morate jesti široku paletu zdrave biljne hrane. Biljna prehrana koja obiluje prerađenom hranom i dodanim šećerima ne pruža prave ili dovoljno hranjivih tvari. U tom slučaju se pobrinite da imate unesete dovoljno cinka, vitamina B12, proteina, kalcija i vitamina D.

Rizici životinjskih proteina

Studije pokazuju da je jedenje neprerađenog i prerađenog crvenog mesa povezano s kraćim životnim vijekom.

Proteinska hrana i planet

Kao što različita hrana može imati različite učinke na naše zdravlje, ona također ima različite učinke na okoliš. Poljoprivreda je jedan od glavnih uzroka stakleničkih plinova u cijelom svijetu, ali ne proizvodi svaka hrana jednaku količinu CO2.

Proizvodnja hrane životinjskog podrijetla općenito uzrokuje veće emisije stakleničkih plinova od proizvodnje biljne hrane. Po svojim nerazmjerno visokim učincima posebno se ističu mliječni proizvodi i crveno meso. Evo primjera: 1 kg janjetine proizvodi pet puta više emisija stakleničkih plinova od 1 kg piletine i oko 30 puta više od proizvodnje 1 kg leće.

Stoga je za okoliš bitno jedemo li manje životinjskih proizvoda ili ne.

Sažetak

Konzumiranje zdravih izvora proteina, kao što su grah, orašasti plodovi, riba ili perad, umjesto crvenog i prerađenog mesa, može smanjiti rizik od raznih bolesti i prerane smrti. Manje se radi o tome kakve proteine (biljne ili životinjske) jedemo, a više o tome što također jedemo uz proteine (zasićene/nezasićene masne kiseline, vitamine...)