Planinarenje vas čini sretnima

Planinarenje vas čini sretnima

Prednosti vježbanja na svježem zraku

Slikoviti alpski pašnjaci, uzvišeni planinski krajolici, kristalno čista planinska jezera, vodopadi koji oduzimaju dah i još mnogo toga - planinarenje nam pruža spektakularan uvid u prirodu. Ujedno nas održava mladima, fit i zdravima. Dok sami ili u ugodnom društvu zadivljeno hodamo lijepim stazama, naše stanje se jača te se ujedno trenira ravnoteža i snaga.

Planinarenje je bez sumnje jedan od sportova izdržljivosti koji se može prakticirati u svim godišnjim dobima. Težina se može odrediti samim putem. Planinarenje je stoga pogodno za svakoga. Aktivnost na svježem zraku često se doživljava kao vrlo opuštajuća, a ponekad i kao meditativna. Osjećaj sreće potvrđuju i ljubitelji planinarenja. Postizanje nečega što ste si zadali je osjećaj postignuća, a istovremeno se tijelo, duša i duh mogu opustiti daleko od užurbanosti svakodnevnog života, uz snagu prirode.

Pozitivan utjecaj

Pozitivan utjecaj na psihu igra veliku ulogu prilikom planinarenja. Spektakl prirode i smanjenje beznađa dokazuje interdisciplinarna studija “Über'n Berg” koju je 2012. provela Sveučilišna bolnica u Salzburgu o prevenciji samoubojstava (https://www.pmu.ac.at/news/article/uebern-berg-studie -zur-suizidpraevention-von- christian-doppler-clinic-and-paracelsus-universitaet-presented.html). Nakon ukupno 9 tjedana planinarenja, ispitanici su izjavili da su u planinama stekli više samopouzdanja i osjećali manje stresa. Planinarenje ne trenira samo naše mišiće, već i naš um.

Na što još treba obratiti pažnju

Ipak, postoje neka pravila koja se moraju poštivati prilikom planinarenja. Pogotovo ako imate malo ili nimalo iskustva u planinama, važno je razmisliti o nečemu prije planinarenja.

  1. Obilazak mora biti dobro isplaniran unaprijed i u okviru vašeg fizičkog stanja. Pretjerano samopouzdanje dovodi do nesreća, čak i za iskusne planinare. Ako niste sigurni, trebali biste razgovarati o turi s osobom s planinskim iskustvom. To posebno vrijedi kada su s vama (manja) djeca. Turneja koja je previše naporna brzo postaje čin očaja. Ako putujete sami, najbolje je o svojim planovima obavijestiti smještaj, vlasnika kolibe ili druge planinare.
  2. Vrijeme se u planinama vrlo brzo mijenja. Osnovna oprema sa zaštitom od kiše stoga je nezamjenjiva. Ne zaboravite ponijeti bočicu vode i mali zalogajčić, jer će postavljene kolibe možda biti zatvorene.
  3. Planinarenje je aktivnost u prirodi i s prirodom. Navedene staze ne treba napuštati radi zaštite životinjskog i biljnog svijeta. Staze također štite planinare od pada kamenja ili drugih teških situacija. Stoga uvijek slijedite putove i znakove.
  4. Čuvajte se stoke na ispaši! Osobito kada majke životinje žele zaštititi svoje mlade. Kako biste izbjegli neugodne incidente, najbolje je izbjegavati ih u širokom luku.
  5. Smeće uvijek nosite sa sobom i ne bacajte ga negdje usput.
  6. Za kraj, ali ne i najmanje važno - obuća! Cipele morate prilagoditi odabranoj turi. To također pomaže u sprječavanju nesreća. Uzmite si vremena prilikom odabira cipela i vezanja vezica. Na taj način možete spriječiti bolne točke pritiska i žuljeve. Također biste trebali ponovno zavezati cipele 15-30 minuta nakon početka, jer ih je vrućina rastegnula. Cipela se tada može još bolje prilagoditi stopalu.

A sada vam želimo puno radosti i opuštajućih trenutaka u prirodi!