Dodaci prehrani za jesen i zimu

U zimi nam ponestaje energije, češće smo bolesni, a pojmovi kao zimska depresija stalno se čuju u medijima. Tu pomažu dodaci prehrani.

Ima mnogo razloga zašto se u zimi osjećamo tromo i bezvoljno. Neki od njih su:

  • Manjak sunčeve svjetlosti: dani su kraći, dnevna svjetlost je dragocjena i rijetka. Ujutro idemo na posao po mraku i kući se opet vraćamo po mraku.
  • Premalo kretanja: svi koji se ljeti bave sportom na otvorenom, imaju u zimi problem. Hladno je, vrijeme je loše i sve češće se odričemo svojih sportskih aktivnosti.
  • Previše hrane i pogrešna prehrana: u današnje hektično doba nije čudno da posežemo za brzom prehranom. Brza je, naravno, i nije komplicirana.
  • Stres: opterećenja na poslu su sve veća, stres raste i to nas čini bolesnima.
  • Gripa: zimi se zbog niskih temperatura i prezagrijanih prostorija i suhog zraka, povećava opasnost od zaraznih prehlada i gripe.

Ima nekoliko dodataka prehrani o kojima bi bilo dobro da razmislite tijekom jeseni i zime. Ovdje su najvažniji:

Vitamin D: Tijelo treba ovaj vitamin jer on pomaže u preradi i apsorpciji kalcija u kosti. Uz to, ovaj vitamin jača obrambeni sustav. Posebno tijekom jeseni i zime dobro je uzimati vitamin D. U normalnim uvjetima 90% naše potrebe za ovim vitaminom dobiva se pomoću sunca preko kože. Ostalih 10% dobiva se prehranom. U jesen i zimi dani su kraći i intenzitet sunčeve svjetlosti se smanjuje. Tijelo proizvodi manje vitamina D i dolazi do njegovog pomanjkanja. U rizičnu skupinu, prije svega, pripadaju ljudi stariji od 60 godina. Za razliku od dvadesetogodišnjaka, kod njih je proizvodnja vitamina D smanjena za faktor četiri.

Vitamin C: Klasik. Vitamin C jača obrambeni sustav, štiti od slobodnih radikala i oksidacijskog stresa. Preventivni unos vitamina C neće spriječiti infekcije, ali kada je čovjek već bolestan onda 200 mg dnevno ublažava simptome prehlade i skraćuje njeno trajanje. Unatoč tome potrebno je redovito uzimati vitamin C, jer je on vrlo važan za tijelo.

Folna kiselina: Ona je važna za diobu stanica i nalazi se u povrću. Zimi također dolazi do pomanjkanja folne kiseline u tijelu. Ona je vrlo osjetljiva na toplinu i svjetlo. Budući da zimi uglavnom konzumiramo topla jela i nije baš sezona povrća, možemo ju nadoknaditi dodacima prehrani. Preporuča se 400 mikrograma dnevno.

Cink: Ovaj element u tragovima stimulira određene dijelove obrambenog sustava i štiti od prehlada, je virusi ne dolaze tako lako do nosne sluznice. Osim toga, on sprječava njihov razmnožavanje. Cink, dakle sprječava prehladu.

Željezo: I ovaj element u tragovima stimulira obrambeni sustav. Za apsorpciju željeza važna je dobra opskrba vitaminom C. Važno: Nemojte piti puno kave ili crnog čaja, jer i oni sprječavaju apsorpciju željeza i zato ćemo se osjećati tromo i bezvoljno.

Sve ove točke su argumenti za dodatke prehrani. Međutim, imajte na umu da oni nisu zamjena za uravnoteženu, zdravu prehranu. I samo ime kaže: dodaci prehrani nadopunjuju prehranu a ne koriste se kao zamjena. Najbolje je da se posavjetujete s liječnikom prije nego što se odlučite za neki od dodataka prehrani.