Antioksidanti - zaštita za zdravlje

Antioksidanti štite tijelo i podupiru obrambeni sustav, na način da hvataju slobodne radikale. Tako oni predstavljaju odlično Anti-aging sredstvo. Sprječavaju oksidacijski stres, koji je glavni krivac za starenje stanica. Ali, budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, oni se moraju unositi s hranom.

Antioksidanti su kemijske veze, koje ciljano sprječavaju oksidaciju drugih supstanci. Svatko je upoznat s oksidacijskim procesima. Na primjer rđa je jedan rezultat takvih procesa. Ti procesi se odvijaju i u ljudskom tijelu tijekom metabolizma.

Pritom nastaju slobodni radikali, tj. visokoreaktivne veze kisika. One mogu nastati i zbog utjecaja UV - zračenja, kemikalija ili štetnih tvari svih vrsta. Stres, pogrešna prehrana i nezdrav način života također pridonose povećanom stvaranju slobodnih radikala. Kada se oni pojave u većoj količini, dolazi do oksidacijskog stresa koji izaziva starenje ali i različita oboljenja. Naime, slobodni radikali su štetni za nasljedne osobine, za proteine i stanice i tako postaju vrlo opasni za zdravlje.

Kako se zaštititi? Ljudsko tijelo proizvodi određene enzime, koji većinu slobodnih radikala čine neškodljivima. Uz to i antioksidanti štite tijelo. Njihovo djelovanje se najbolje može opisati na primjeru jabuke i limuna. Ako odrežete jabuku na pola, tada mjesta gdje je jabuka odrezana brzo postanu smeđa, ona oksidiraju. Ali ako na to stavite limunov sok, tada ta mjesta ne posmeđe. Razloga  za to je što limun sadrži vitamin C. On je antioksidant a time i lovac radikala.

Antioksidanti se moraju unijeti putem hrane. Oni se prije svega nalaze u biljkama, pa je važno često jesti voće i povrće. Najbolje pet puta na dan. Tako dolazi do dobre opskrbe vitaminima, mineralnim tvarima i sekundarnim biljnim tvarima. Ako to nije moguće, kao alternativa služe dodaci prehrani.

Na taj način se, zajedno s tijelu svojstvenim obrambenim mehanizmom, postiže vrlo dobra zaštita protiv oksidacijskih procesa.

Točno djelovanje pojedinih antioksidanata još nije potpuno poznato, ali pokazalo se da oni štite od kardio - vaskularnih bolesti, raka i drugih kroničnih bolesti.

Ovdje je lista poznatih antioksidanata kod vitamina i mineralnih tvari:

  • Vitamin C: Najpoznatiji antioksidant se, prije svega, nalazi u svježem voću i povrću.
  • Vitamin E: Ovaj bezmasni vitamin nalazi se u biljnim uljima, orasima i žitaricama.
  • Beta - karoten: Ova tvar se u tijelu pretvara u vitamin A. Kao žuto- crvena tvar on je sadržan npr. u mrkvi, bundevi, paprici, marelici i mangu.
  • Selen: Uglavnom se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla. Ali ima ga i u povrću, krumpiru i voću.
  • Cink: Potreba tijela za cinkom pokriva se uglavnom iz mesa i sira.

Postoji još niz sekundarnih biljnih tvari, koje služe kao antioksidanti.

  • Flavonidi: Nalaze se u trešnjama, jabukama, bobicama, crvenom kupusu, grožđicama itd.
  • Polifenoli: Nalaze se u zelenom i crnom čaju te u zrnu kave i kakaa. Osim toga, oni daju snažnu crveno - ljubičastu boju trešnjama, crvenom kupusu i grožđu.

Nadalje, postoje i ostale tvari kao što su saponini, sulfidi i karotenoidi koji se nalaze u voću, povrću i žitaricama.