Značaj esencijalnih masnih kiselina

četvrtak, 28. svibnja 2015

Značaj esencijalnih masnih kiselina

Ljudsko tijelo proizvodi mnoge tvari koje mu dnevno trebaju. No ponekad to nije u stanju pa se te tvari moraju unositi putem hrane. Takva je situacija s esencijalnim masnim kiselinama. One su vrlo značajne za ljudski organizam, jer njihov nedostatak može prouzročiti probleme.

Esencijalne masne kiseline spadaju u grupu višestruko nezasićenih masnih kiselina i to su omega 6 i omega 3 spojevi. Oba ova spoja važna su za rast, gradnju stanične membrane i reparaturu tkiva. One sudjeluju i u upravljanju mnogim životno važnim procesima u ljudskom tijelu, a potrebne su i za sintetiziranje drugih važnih masnih kiselina.

Sve je više naznaka da nedostatak ili međusobna neravnoteža ove dvije masne kiseline mogu između ostalog povećati rizik od kardiovaskularnih ili upalnih oboljenja, dok obrnuto dovoljna opskrba u pravilnim omjerima ima pozitivne učinke na mnoge stvari u tijelu.

Danas se omjer od 4:1 između omega 6 i omega 3 masnih kiselina smatra jako dobrim. Ako želimo biti sigurni da smo unijeli dovoljno obje ove životno važne tvari, ili ćemo povećati unos namirnica s visokim udjelom esencijalnih masnih kiselina ili ćemo posegnuti za dodacima prehrani.

Omega 6 spojevi pojačano se nalaze u biljnim uljima kao što je repičino ulje, sojino ili suncokretovo ulje. Međutim, i vrste mesa i mnoge žitarice također sadrže ove masne kiseline. Omega 3 spojevi nalaze se u orasima, špinatu, leći, lanenim sjemenkama i njihovim uljima. Pored toga, obje masne kiseline nalaze se u hladnovodnim ribama kao što su haringa, losos, tuna i srdele.

Na kraju evo još i malog recepta koji žele počastiti svoje tijelo esencijalnim masnim kiselinama. U oba recepta radi se o fileu lososa s medom-octom balsamico i kineskim kupusom za četiri osobe:

Potrebno je:

  • 400-600 g filea lososa (s kožom)
  • 1 kineski kupus
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 jedaće žlice balsamico octa
  • 4-5 jedaće žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • šećer u prahu
  • maslinovo ulje
  • maslac

Za balsamico sirup:

  • 60 ml octa balsamico
  • 40 ml soja sosa
  • 1 jedaća žlica meda
  1. Prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C.
  2. Za balsamico sirup staviti u lonac ocat balsamico zajedno sa soja sosom i medom, na pola ukuhati i pustiti da se ohladi.
  3. Očistiti kineski kupus, narezati na trakice i staviti u posudu. Posoliti, popapriti i marinirati istisnutim češnjakom, balzamičnim octom, šećerom u prahu i maslinovim uljem.
  4. Dobro otkošteni file lososa podijeliti na komade i posoliti i popapriti.
  5. U vatrostalnu tavu zagrijati maslinovo ulje s nešto maslaca i peći losos na ono strani gdje je koža.
  6. Tavu staviti u vruću pećnicu i peći na strani gdje je koža još oko 4 minute dok ne bude gotovo.
  7. Na pečeni losos staviti marinirani kineski kupus i poprskati s malo balzamičnog sirupa.

Dobar tek!