Aktualni trendovi dijeta i prehrane

ponedjeljak, 27. srpnja 2015

Aktualni trendovi dijeta i prehrane

Ako se malo pozabavimo temom mršavljenja i zdrave prehrane, odmah ćemo primijetiti da uvijek postoje trendovi. Pojedine dijete i načini prehrane izmjenjuju se u godišnjim ritmovima. Aktualni razvoj događaja.

Ranije su se pojavljivale čudesne dijete jedna za drugom. Svaka je obećavala najbolje rezultate u najkraćem roku uz najmanji trošak. Zvuči predobro da bi bilo istinito? I bilo je tako, jer da su te dijete ostvarile ono što su obećavale, postojale bi još i danas i ne bi potonule u mrak zaborava.

Danas stvari izgledaju malo drugačije. Općenito je poznato, da ne postoji nikakva čudesna dijeta. Ako se želi smršaviti, jednostavno se mora potrošiti više kalorije nego što se unosi u tijelo. Bez tog principa to jednostavno ne funkcionira. Pojavljuje se sve više dijeta koje taj princip stavljaju u prvi plan i jednostavno pokazuju načine kako ih se može ispuniti.

No i trendovi zdrave prehrane danas rastu kao gljive poslije kiše. Svima su puna usta zdrave prehrane i često se više ne razlikuju od klasičnih dijeta. To nije uvijek bilo tako. Nisu ni sve ranije dijete bile i zdrave. Danas postoje metode kojima se može i smršaviti, a ujedno i zdravo hraniti.

Toliko različitih smjerova, pošto za svakoga ima ponešto, od ljubitelja mesa, do sljedbenika pravila, do onih s afinitetom za matematiku:

Veganska prehrana

Pojam “vegan” ne označava samo način prehrane, već i životni stav. Tu je prehrana čisto biljna i čovjek se potpuno odriče proizvoda životinjskog porijekla. Na vrhu popisa namirnica su voće i povrće. Ideja je da se spriječi nepotrebna patnja životinja. Međutim, kod ovog načina prehrane mora se paziti da ne dođe do deficita nekog nutrijenta.

Povremeni post

Dijeta za ljubitelje brojki. 55:2 ili 16:8 ili ipak svaki treći dan? Ove brojke predstavljaju različite oblike ovog načina prehrane. Ideja je sljedeća: čovjek jede posve normalno u točno utvrđenom vremenskom periodu, a preostalo vrijeme posti. Kod 5:2 se pet dana normalno jede, a preostala dva dana uzima se vrlo malo hrane. Kod 16:8 se radi o satima. Na 16 sati posta slijedi 8 sati normalnog načina prehrane. Ako se određeno vrijeme možete suzdržati od jela i ako ste dovoljno disciplinirani pridržavati se ovih jedinica posta, na taj način si možete strukturirati svakodnevicu bez da morate mijenjati svoj temeljni način prehrane.

Paleo prehrana

Teorija na kojoj se bazira ova dijeta glasi: čovjek danas ima postignuća modernog života, ali tijelo se nije promijenilo posljednjih nekoliko tisuća godina. Zbog toga moderni način prehrane za tijelo čovjeka iz kamenog doba nije pogodan.
U ovoj dijeti nema ničega čega nije bilo niti u kameno doba. Nema npr. šećera, mlijeka, žitarica niti alkohola. No ima mnogo mesa, orašastih plodova, ribe, meda, jaja, voća i povrća.

Zgusnuta energija

Nije važno koliko čovjek pojede da bi bio sit. Pojam zgusnuta energija predstavlja sadržaj kalorija po gramu. U osnovi, čovjek može mršaviti ako se zasiti namirnicama koje imaju malo kalorija. Želudac je pun, a kalorija malo. I ovdje ima računanja, no na internetu s mogu naći i tabele koje možete označiti odgovarajućim bojama (crveno, žuto, zeleno).

Fleksitarijanska prehrana

Fleksitarijanci su ljudi koji preferiraju namirnica biljnog porijekla, ali tu i tamo ne odbiju koji komad mesa. Ovi ljudi jedu uglavnom povrće, voće i druge namirnice biljnog porijekla, ali povremeno jedu i meso i ribu, kako bi tijelu osigurali proteine. Zbog toga fleksitarijanci vrlo rijetko pate od deficita nekog nutrijenta. Jedu sve, no neke namirnice manje od drugih.

TVL prehrana

TVL je skraćenica za "terapeutske promjene načina života" (“therapeutische Veränderungen der Lebensweise”). Ovdje se izbjegavaju namirnice koje sadrže visok udio zasićenih masnih kiselina. Umjesto njih, jedu se uglavnom proizvodi od žitarica, mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće, riba, nemasno meso, voće i povrće. Iz ove prehrane u potpunosti su izbačene grickalice ili gotova jela, prehrana je uglavnom uravnotežena i zdrava. Važni su i energetski sastav namirnica i te njihov sastav.