Kako zbog bavljenja sportom možemo dobiti na težini

Bavljenje sportom je zdravo, to zna svako dijete. Ako želimo izgubiti nekoliko kilograma tada je sport još uvijek najbolja podloga za dugotrajan uspjeh. Ali to nije uvijek tako. Na državnom su sveučilištu u Arizoni (Arizona State University) stručnjaci Instituta za prehranu i unapređenje zdravlja sada otkrili da rezultati mogu biti upravo suprotni: ako se bavimo sportom možemo dobiti na težini.

Istraživanje

Istraživači su se zapitali, kakav je učinak redovitog bavljenja sportom na tjelesnu težinu. Odabrali su 81 ženu između 25 i 40 godina, koje se do tada nisu bavile nikakvim sportskim aktivnostima i bile su pretile. Tri su mjeseca, tri puta tjedno trenirale po 30 minuta na pokretnoj traci. Osim toga nisu ništa smjele promijeniti u svojem stilu života.

Na početku su studije istraživači smatrali da će najviše na težini izgubiti žene koje imaju najveći postotak masnog tkiva. Ta se pretpostavka temeljila na ranijim istraživanjima, ali uz jednu značajnu razliku: osnova svakog ranijeg istraživanja je bila i promjena prehrane.

Veća težina usprkos gibanju

Na kraju istraživanja, stručnjaci su ostali zapanjeni: ne samo da su ispitanice puno manje izgubile na težini nego što se na početku očekivalo, kod 55 žena je čak došlo i do povećanja postotka masnog tkiva. Zbog toga je provedeno istraživanje uzroka. Kao što se na kraju pokazalo, treniranje je u osnovi dovelo do smanjenja postotka masnog tkiva ali su promjene u težini bile individualne. Razlog je bio u tome što su sudionice ispitivanja onih dana kada su trenirale više jele. Nagrađivale su se za napor koji su uložile na treningu, ali su precijenile količinu kalorija koje su na tom istom treningu potrošile. Tako su ta tri dana jednostavno previše pojele a kada unosimo više hrane nego je našem tijelu potrebno, tada dobivamo na težini.

Hrana kao nagrada – čini nas debljima već od postanka čovječanstva

Naravno da povećanje postotka masnog tkiva nije direktno povezano s bavljenjem sportom. Kod osoba koje nakon duljeg razdoblja tjelesne neaktivnosti počinju redovito trenirati, često dolazi do kompenzacijskog ponašanja. Ispitanice su imale osjećaj da se zbog treninga i tjelesnog napora mogu nagraditi. Zbog toga su pojele malo više čokolade, popile čašu više gaziranog pića. Tako su u svoje tijelo unijele dodatne kalorije koje pak su premašile broj kalorija koje su treniranjem izgubile. Udebljale su se.

Najvažnija je energetska ravnoteža

Mnoge su osobe pretile i žele nešto poduzeti. Redovito odlaze u teretane ili koriste kućni bicikl. Usprkos uloženom trudu ne gube na težini. Razlog je najčešće u krivim pretpostavkama. Samo zato što se bavimo sportom ne znači da ćemo izgubiti na težini. Najvažnija je energetska ravnoteža. Tijelo poseže za rezervama koje se nalaze u masnim naslagama tek kad dobiva premalo kalorija. Dakle, kod mršavljenja se ne radi o količini kretanja već o količini kalorija koje unosimo u tijelo. Ako je energetska bilanca negativna i tijelo se prisiljeno okrenuti energiji iz masnih naslaga, kilogrami nestaju, ako se uz to bavimo i sportom. Tada kretanje djeluje kao turbo brzina.

Možemo se do besvijesti baviti sportom ali ako na kraju dana energetska bilanca nije negativna, nećemo izgubiti niti gram tjelesne težine.

Energetska ravnoteža protiv jo-jo efekta

Kada smo dosegli željenu težinu možemo je veoma jednostavno održavati ako se koncentriramo na energetsku ravnotežu. Jo-jo efekt se neće pojaviti ako ne uzimamo previše kalorija. Čak i kada se prestanemo baviti sportom. (To ne preporučujemo jer bavljenje sportom ima mnogo zdravstvenih prednosti.)

Dugotrajno su najuspješnije one osobe koje paze na kalorijsku ravnotežu i promijene način života. Oni nemaju potrebu za nagrađivanjem ako se bave sportom. Ali nemaju niti grižnju savjesti ako se ponekad počaste kolačem jer to ne čine redovito. To povećava užitak i motivaciju.