Kako ide s novogodišnjim odlukama?

Kako ide s novogodišnjim odlukama?

Mnoge dobre odluke, koje se donesu za novu godinu, proguta svakodnevnica. Kako Vi stojite s tim? Držite li se još uvijek tih odluka ili ste ih stavili ad acta? Ako je kod Vas ovo drugo prevagnulo, onda imamo ovdje nekoliko savjeta.

Da krenemo: Za dobre odluke nije potrebno čekati novu godinu. S nečim ste nezadovoljni i želite to promijeniti? Jednostavno to i učinite. Zašto čekati neki određeni trenutak? Neće postati ništa lakše. Jednostavno počnite.

Ali kako najbolje početi? Prvo trebamo biti svjesni, da spontane odluke, donijete iznenada, možemo zaboraviti. Njih se nećemo držati iz više razloga.

Spontane odluke su često jednostavno preteške ili želimo previše i to odjednom. Tu nam nedostaje jasni, konkretni plan i brzo se nađe i više nego dovoljno razloga da odustanemo.
Ali tu se da ponešto učiniti.

  1. Nema ničeg bez dobrog plana. Zapišite ono što želite postići. Što, kako, kada! Što konkretnije, to bolje. 

  2. Taj cilj možete zatim s nekim podijeliti. Kad ispričate prijateljima tada se povećava pritisak, što opet povećava izglede za uspjeh.

  3. Stvarno veliki ciljevi moraju se podijeliti na manje korake. Za to je odlična »salama« tehnika. Pravu salamu ne može se pojesti odjednom, jer je prevelika. Dakle konzumira se šnita po šnita, dok salama ne nestane. Podijelite veliki cilj na manje ciljeve i na njima dosljedno radite.

  4. Doći će do padova. Pripremite se na to. Zamislite si moguće scenarije: Što ću uraditi ako ... Važno: Ostanite opušteni ako dođe do toga i ne posustajte. Ako padnete, jednostavno se dignite, otresite prašinu i krenite dalje prema svojem cilju.

  5. Čvrsta vjera pobjeđuje: Bez obzira koji cilj imamo. Studije su pokazale, da ljudi lakše postižu svoj cilj, što više vjeruju u njega.

  6. Vizualizirajte svoj cilj svakodnevno, najbolje odmah nakon ustajanja ujutro. Predstavite si što detaljnije kako će to biti kada postignete svoj cilj. Kako će to izgledati, kako ćete se osjećati, itd.

  7. Zajednički lakše stižete do cilja. Nađite, dakle, osobe koje imaju iste ili slične ciljeve. To povećava motivaciju i šansu za uspjeh.

  8. Nemojte zaboraviti nagraditi se za postizanje međuciljeva. Tako ovaj dugačak put postaje jednostavniji.

Što još čekate? Danas je bolje nego sutra: Jednostavno počnite i donesite odluku.