Međusobni utjecaj spavanja i sporta

Dovoljno sna i redovito kretanje su zdravi. To je svima poznato. Ali manje je poznato da te dvije aktivnosti utječu jedna na drugu. Ovdje ćemo pojasniti kako iz obje aktivnosti izvući maksimum.

Dovoljna količina sna je od primarne važnosti za zdravlje ljudskog tijela. Noću je potrebno spavati najmanje sedam sati. Međutim odmor tijekom sna ne ovisi samo o trajanju već i o intenzitetu sna. Što je više dubokih faza spavanja, to je san učinkovitiji. Tijekom dubokih faza spavanja oslobađaju se hormoni rasta, koji su odgovorni za rast mišića, kože i kose. Osim toga on pozitivno utječe i na obrambeni sustav. Tima pada i podložnost infekcijama.

Tijelo postiže najbolje sportske rezultate samo ako je dobilo dovoljno sna. Mišići se regeneriraju i rastu. Samo uz dovoljno sna čovjek može postići svoj maksimum. Uz to se veže i »Replay Theorie«. Ona kaže da se tijekom spavanja učvršćuju i pohranjuju nova saznanja i nova iskustva. Ako se čovjek npr. pokušava okušati u nekom novom sportu, tada se tek tijekom sna uistinu »nauči« način kretanja u tom sportu.

S druge strane, sport je odličan za smanjenje stresa, i to prije svega sport na izdržljivost. Osim toga, redovito bavljenje sportom djeluje protiv smetnji u spavanje, te se tako povećava kvaliteta sna. Međutim ne smije se pretjerivati. Kod prekomjernog bavljenja sportom, naime, kvaliteta sna ponovno pada. Uz to, tjelesna aktivnost doprinosi koncentraciji i podiže raspoloženje.

Ljudi koji se premalo kreću imaju lošiji san, pate često od umora a može doći i do depresivnih raspoloženja i anksioznosti.

Trenirati se ne bi smjelo prekasno navečer. Kretanje potiče krvotok i tada čovjek ne može zaspati. Najbolje je izbjegavati jake tjelesne aktivnosti dva sata prije spavanja. Tu se naravno ne govori o umjerenom kretanju kao što je šetnja.

Da bi se postigao maksimum, potrebno je pronaći sredinu. Ne premalo sna, ne premalo, odnosno previše sporta i čovjek je na najboljem putu da optimalno iskoristi sinergijske učinke.