Gljiva Coprinus marke Hawlik

Doma u Europi

Njezin tanki, bijeli klobuk može se često vidjeti u šumama, livadama pa i u vrtovima. Coprinus (velika gnojištarka), za razliku od drugih vitalnih gljiva, raste u Europi i među beračima gljiva ona je omiljena jestiva gljiva. Analiza njenih sastojaka je u međuvremenu dovela do toga da je ta gljiva, uz gljive Reishi(hrastova sjajnica) i Shiitake (japanska gljiva) zauzela svoje čvrsto mjesto u grupi vitalnih gljiva kako u Europi tako i u Aziji.

Coprinus: 3 proizvoda

Filteri

Sve cijene sa PDV-om.

Velika gnojištarka

Gljiva Coprinus (hrvatski: velika gnojištarka) ima na njemačkom jeziku dva naziva: Schopftintling (gljiva tinta) i Spargelpilz (gljiva šparoga). Naziv po šparogi dobila je zbog odličnog okusa, koji podsjeća na šparoge, a naziv po tinti dobila je po jednom svojem posebnom svojstvu: kad postane starija, klobuk gljive Coprinus se odvoji od kore, oboji se i na kraju se razlije kao crna tekućina iz koje spore klobuka kaplju na tlo. Ta tekućina se ranije koristila kao tinta.
Danas se upotreba te gljive djelomično promijenila: Coprinus se još uvijek cijeni kao jestiva gljiva, međutim osim toga, sve više se upotrebljava kao vitalna gljiva u europskoj mikoterapiji kao i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Između ostalog kod nje je dokazan vrlo visok i uravnotežen sadržaj vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima. Vrlo je važna i visoka koncentracija bjelančevina te činjenica da Coprinus sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne čovjeku.