Proteini IronMaxx

Bjelančevine (proteini) su životno važne hranjive tvari, koje se sastoje od različitih aminokiselina. Uz masti i ugljikohidrate one predstavljaju najvažnije makronutrijente koje ljudsko tijelo može uzeti i koje bi trebalo uzimati svaki dan.

Kupovina po kategorijama

Proteini: 10 proizvoda

Filteri

Sve cijene sa PDV-om.

Bjelančevine igraju u tijelu jednu vrlo važnu ulogu. Tako su, na primjer, potrebne za stvaranje antitijela, kostiju, hrskavice, kože i kose te za važne prijenosne funkcije u krvi. Svakodnevnom prehranom čovjek uzima mnoge bjelančevine. Sportaši imaju povećanu potrebu za proteinima i profitiraju od njihovih mnogobrojnih pozitivnih svojstava. Za atletičare i teškosportaše je elementarno da bjelančevine podupiru izgradnju te održavanje mišića. Uslijed povećane potrebe vrhunskih sportaša za proteinima potrebno je razmišljati o dodacima prehrani putem ukusnih proteinskih napitaka i pločica, budući da se nivo bjelančevina često ne može pokriti uobičajenom prehranom. Prednost uzimanja bjelančevina putem dodataka prehrani je u tome da ti dodaci dolaze u čistom i slobodnom obliku. Tijelo ih može direktno koristiti u svrhu izgradnje i održavanja mišića.

Najvažniji proteini su kazein i proteini iz sirutke, koji se pretežno nalaze u mlijeku. Proteini iz sirutke, zvani Whey proteini, vrlo se brzo apsorbiraju u tijelu i razgrađuju. Nasuprot proteinima iz sirutke, kazein sadrži vrlo sporo probavljive bjelančevine koje također nude izvanredni izvor svih esencijalnih aminokiselina. Za dulje periode mirovanja (na primjer tijekom noći) preporuča se kazein radi uravnoteženog i kontinuiranog unosa bjelančevina. Osim ove dvije glavne vrste bjelančevina postoje i goveđi proteini, sojini proteini, rižini proteini, proteini iz jaja i proteini s više komponenata koji čine kombinaciju različitih proteina.