Zašto biste trebali jesti više arginina

Zašto biste trebali jesti više arginina

Ako vam je stalo do toga da zdravo starite, trebali biste unositi više arginina. Srećom, ova se aminokiselina nalazi u mnogim namirnicama. Dakle, što više takve hrane jedete, radite dobro za svoje dugoročno zdravlje. Ovdje ćete saznati koje pozitivne učinke arginin ima na zdravlje i koju hranu biste trebali redovito jesti u budućnosti.

Pozitivni učinci na zdravlje

Arginin pomaže tijelu u stvaranju proteina te ima svojstvo da u tijelu oslobađa razne neurotransmitere (odnosno hormone), što je npr. vrlo korsino za obrambeni sustav organizma. Arginin ima još i niz drugih pozitivnih svojstava. Pogledajmo pobliže koje su to:

  • Oči: Koristi od arginina mogu imati ljudi koji pate od povišenog očnog tlaka. Njegovim djelovanjem proširuju se krvne žile u očima, što dovodi do smanjenja unutarnjeg tlaka. Može čak i umanjiti mrenu.
  • Mišići: Arginin povećava tjelesne performanse i dovodi do maksimalnog unosa kisika. To je razlog zašto mnogi sportaši uzimaju arginin još i kao dodatak prehrani. Uzrokuje i bolju prokrvljenost mišića, što onda omogućuje bolju izvedbu. Uz to, arginin pomaže u izgradnji mišićne mase, što je također vrlo zanimljivo za ljubitelje sporta.
  • Metabolizam: Arginin potiče aktivnost mitohondrija, koji su, takoreći, "elektrane" naših stanica te čak i potiče njihovo stvaranje. To stimulira metabolizam, što je pak dobro za sagorijevanje energije apsorbirane hranom.
  • Zacjeljivanje rana: Arginin ubrzava zacjeljivanje rana nakon ozljeda. Dakle, ako npr. imate zakazanu operaciju, možete uzimati arginin prije i nedugo nakon toga. Također potiče stvaranje kolagena i obnavljanje stanica tkiva.

Podnošljivost

Budući da arginin potpuno prirodno pomaže tijelu u izgradnji proteina, vrlo se dobro podnosi - i onaj unesen hranom i oni koji dolaze kao dodaci prehrani. Kad je riječ o dodacima prehrani, važno je osigurati da se radi o visokokvalitetnom te u potpunosti biljnom proizvodu.

Hrana bogata argininom

Arginin je kratica za L-Arginin. Ovu uvjetno esencijalnu aminokiselinu dijelom proizvodi samo tijelo. S obzirom na to da se to samo djelomično događa, često dođe do situacije u kojima je potreba za arginiom povećana, no tijelo tijelo ga ne može dovoljno proizvesti. To može na primjer dogoditi ako ste ozbiljno ozlijeđeni ili ako ste trudni. U tom se slučaju arginin može konzumirati kao dodatak prehrani ili jednostavno kroz hranu koja je prirodno bogata argininom, kao na primjer:

  • Orašasti plodovi: Sve vrste orašastih plodova sadrže puno arginina. Ovdje se posebno preporučuje kikiriki, ali i bademi i lješnjaci. Ako želite pokriti dnevne potrebe, dovoljno je pojesti šaku orašastih plodova. Sjeme sezama i sjemenke bundeve isto tako ne treba zanemariti, kao ni pinjole.
  • Ako ste alergični na orašaste plodove, ne morate se brinuti, postoje i druge namirnice bogate argininom.
  • Mahunarke: Sve vrste mahunarki također su prikladne za zadovoljavanje potreba za argininom, a posebice leća i grah.
  • Morske životinje: losos i kozice izvrsni su izvori arginina, ali i morski lista i morske pastrve.
  • Meso: Što se mesa tiče, najbolja je piletina, ali je i govedina dobra. S mesom iskreno ne možete pogriješiti, jer su razine arginina svugdje relativno visoke.
  • Mliječni proizvodi: Dva mliječna proizvoda imaju posebno visok sadržaja arginina, a to su tvrdi sir i parmezan.