Namirnice: alergije i intolerancija su sve češći

četvrtak, 12. svibnja 2016

Namirnice: alergije i intolerancija su sve češći

Sve više ljudi ima intoleranciju ili je alergično na neku namirnicu. Zato su sve važniji proizvodi, koji ne sadrže tvari koje izazivaju oboljenja kao što je npr. gluten. S linijom TAKE EAT FREE VitalAbo nudi proizvode bez pšenice i glutena.

Razlozi sve većeg broja ljudi s intolerancijom ili alergijom na određenu hranu, još nisu potpuno utvrđeni. Činjenica je da sve više ljudi pati od tog problema. Oni jednostavno više ne podnose pojedine sastojke namirnica. To dovodi do cijelog niza simptoma počevši s probavnim smetnjama pa do depresije.

Razlika između intolerancije i alergije

Samo zato što osoba ne podnosi pojedine sastojke, ne znači da se radi o alergiji. Često se radi o intoleranciji na hranu. Kakva je razlika?

Alergija na hranu

U slučaju alergije obrambeni sustav pokazuje preosjetljivost na pojedine tvari. Alergije na određenu hranu pogađaju oko 5 posto svih ljudi i manifestiraju se na dijelovima tijela koja su prva u doticaju s okolišem (vanjskim utjecajima), dakle na koži, dišnim putevima i želučano-crijevnom traktu.

Tipični simptomi su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev, a kod nekih alergija može doći čak i do anafilaktičkog šoka. Ako se brzo ne pruži pomoć, može doći do akutne životne opasnost. Jedna od najpoznatijih alergija na hranu, koja je sve češća u posljednje vrijeme, je alergija na pšenicu. Kod te alergije, osobe reagiraju na bjelančevinu u pšenici.

Intolerancija na hranu

Intoleranciju izazivaju određeni sastojci hrane i ona se sve češće pojavljuje u zapadnom svijetu. Do sada već oko 20 posto stanovništva ima intoleranciju na određenu hranu. Razlozi za sve veću proširenost intolerancije još uvijek nisu potpuno poznati. Vjerojatno se radi o kombinaciji više faktora među kojima su umjetno proizvedene namirnice te promijenjene navike u prehrane.

Osjetljivost na gluten se javlja kod mnogih ljudi, koji često i ne znaju kakav problem imaju. Simptomi se, naime, ne pojavljuju odmah nakon uzimanja glutena, nego tek kasnije. Osim toga, simptomi se razlikuju od čovjeka do čovjeka, zbog čega je točna dijagnoza moguća tek nakon detaljnih pretraga.

Nakon što se utvrdi intolerancija, ona se vrlo jednostavno može izbjeći pravilnim načinom prehrane.

Celijakija odnosno glutenska enteropatija

Celijakija, nazvana i glutenska enteropatija, je neizlječiva kronična bolest sluznice tankog crijeva. Javlja se kod uzimanja glutenskih proizvoda, pri čemu gluten oštećuje sluznicu tankog crijeva. Tako dolazi do poremećaja funkcije tankog crijeva, čime dolazi do smetnji pri uzimanju hrane.

Postoje različiti simptomi, od općenitog umora do probavnih smetnji, bolova u zglobovima pa do anemije. Celijakija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, pri čemu veliku ulogu imaju nasljedni faktori.

Ljudi koji imaju celijakiju mogu živjeti zdravo i bez poteškoća, tako dugo dok se strogo pridržavaju pravila o prehrani bez glutena. Uz tu prehranu oštećena sluznica tankog crijeva se u potpunosti oporavlja.

TAKE EAT FREE – proizvodi bez glutena, bez pšenice i laktoze

Nažalost, prehrana bez glutena ili pšenice često i nije tako jednostavna. Ovdje marka TAKE EAT FREE nudi asortiman proizvoda bez glutena i pšenice. »Dok industrijski proizvođači često gluten nadomještaju drugim dodacima, nerijetko supstancama označenim E-brojevima, mi stvaramo što jednostavnije, reducirane recepte,« kaže Jörg Moser, osnivač marke TAKE EAT FREE.

Od kruha preko pahuljica za doručak i tjestenine pa sve do brašna, ovi proizvodi pokrivaju dnevnu potrebu čovjeka. Svi proizvodi marke TAKE EAT FREE su analizirani prema strogim standardima ARGE Zöliakie (Austrijsko društvo osoba s celijakijom), i ne sadrže gluten, pšenicu i laktozu. Stoga su odlični za ljude s celijakijom i ljude koji su osjetljivi na gluten, pšenicu i laktozu. Vrlo su prikladni i za ljude koji imaju visoku svijest o važnosti prehrane.